Ovčarsko kablarski manastiri

 • slider image
 • slider image
 • slider image

Price1690 rsd

 • Izdvojeno Srbija
buy
Print Friendly, PDF & Email

U dolinama između planinskih masiva Ovčara i Kablara, na samo 8 km od Čačka, probija se neprohodna klisura Zapadne Morave, duga 20 kilometara. Prepoznatljiva je po strmim, krševitim obroncima planina, meandrima Zapadne Morave i brojnim manastirima velike lepote, nazvanim Nova ili Mala srpska Sveta Gora. Iako se ne zna tačno ni ko su osnivači ovčarsko-kablarskih manastira, niti kada su oni tačno podignuti, sigurno je da je prirodno okruženje klisure poslužilo kao nadahnuće monaškim zajednicama da se smeste u ovim prelepim, ali slabo pristupačnim predelima, najverovatnije već nakon Maričke bitke 1371. godine.

Putopisci 19. veka opisivali su ovaj predeo kao “pukotinu između stena” kroz koju prolazi reka. Retko gde je na tako uskom prostoru izgrađeno toliko manastira (XVI—XIX vek) kao u Ovčarsko-kablarskoj klisuri – po nekim tvrđenjima čak 25, ali je do današnjih dana sačuvano samo deset : Vavedenje, Preobraženje, Vaznesenje, Sretenje, Sv.Trojica, Jovanje, Uspenje, Nikolje, Blagoveštenje i Ilinje. Budući da pisanih tragova o ovim manastirima nema, koriste se predanja.

Lepota podarena od prirode, u novije doba, dopunjena je izgradnjom i dva veštačka jezera – Ovčar i Međuvršje.

Plan puta

Polazak iz Niša u 07:00h sa parkinga kod hipermarketa Tempo. Vožnja preko Kraljeva i Čačka uz jednu pauzu radi odmora i osveženja do manastira Vavedenje. Poseta manastiru. Manastir je podignut na samom početku klisure. Stilske karakteristike originalnih delova hrama govore da je ovaj manastir nastao

u XVI veku. Prema predanju na koje se oslanjaju Vuk Karadžić i putopisac Joakim Vujić, manastir Vavedenje su podigli Sveti Sava i njegov otac Simeon. U manastirskoj arhivi se nalazi četvorojevanđelje, zvano Gundulićevo u izdanju Trajana Gundulića, koje je štampano 1552. godine kao prva knjiga prve beogradske štamparije te iste godine. Manastirska slava je Vavedenje, 4. decembar.

Nastavak putovanja do Ovčar Banje i manastira Blagoveštenje. Manastir Blagoveštenje nalazi se na blagoj uzvišici iznad sadašnjeg naselja Ovčar Banje. Ovo je jedan od retkih manastira u Ovčarsko-Kablarskoj klisuri za koji se tačno zna kada je podignut i ko su bili ktitori. Natpis iznad ulaza u crkvu, govori da je hram podignut 1601/02. Hram je izgrađen u raškom graditeljskom stilu i svojom arhitekturom je posle manastira Sv. Trojica, najlepši manastir u Ovčarsko-Kablarskoj klisuri. Manastir poseduje jednu od najstarijih knjiga, Blagoveštenjsko jevanđelje, nastalo 1372. godine.

Nakon obilaska vožnja sat vremena katamaranima po jezeru, meandrima uz panoramski obilazak manastira Jovanje i UspenijeManastir Jovanje se nalazi na levoj obali reke Zapadne Morave, na njenom najvećem meandru. Posvećen je rođenju Sv. Jovana Krstitelja. Na osnovu stilskih karakteristika crkve pretpostavlja se da manastir potiče iz XVI veka. I ovaj manastir je pretrpeo rušenja tokom svoje istorije, jedno vreme je bio nenastanjen. Lepota ostataka hrama, njegove razmere, kao i ruševine mnogih konaka oko manastirske crkve govorili su o velikoj i snažnoj monaškoj zajednici. Na uzvišenju iznad manastira Jovanje, nalazi se manastir Uspenje koji je vidljiv sa svih strana klisure. U turskim izvorima pominje se 1536.godine. Crkva manastira Uspenja ima veoma mali broj prozora uskog pravougaonog oblika, bez ikakvih ukrasa. Crkva nikada nije bila živopisana.

Nakon vožnje katamaranom obilazak manastira NikoljeManastir Nikolje je najstarija crkva među Ovčarsko-Kablarskim manastirima, podignut je na padinama Kablara, na levoj obali zapadne Morave. Na osnovu arhitektonskih karakteristika, pretpostavlja se da potiče iz srednjeg veka, najverovatnije kraja XIV, odnosno početka XVII veka. Najznačajniji je i najstariji rukopis koji svedoči o samom manastiru pisan je na pergamentu I to je čuveno Nikoljsko jevanđelje. U riznici manastira Nikolje čuva se najznačajnija rukopisana knjiga u srpskoj kulturi napisana početkom XVII veka, Karansko jevanđelje.

Slobodno vreme za ručak. Nastavak putovanja do pećine Kađenice. Pećina se nalazi na desnoj obali Zapadne Morave, kilometar uzvodno od Ovčar Banje. Prilaz pećini je uređen, a glavna dvorana, sa naznakom pećinskog nakita, istovremeno je i sakralno-spomenički prostor. Dva kamena sarkofaga i Hristovo raspeće ukazuju na nemio događaj iz vremena Hadži- Prodanove bune 1814. godine. U pećinu se u tim krvavim vremenima, sakrio zbeg naroda iz okolnih sela. Turci su zbeg otkrili, na ulaz nagomilali granje i slamu i zapalili. Sav narod se ugušio kadom, tj. dimom. Od tada se ovo mesto zove Kađenica. Kosti su ležale po pećini prekrivene prahom i pepelom do 1940. godine, kada su sahranjene u kamene sarkofage. Ponovno uređivanje pećine i pristupa do nje, izvršeno je 1991. godine. Prelazak peške preko brane. U popodnevnim časovima povratak za Kraljevo i Niš. Dolazak u večernjim časovima.

Važna napomena*** u slučaju radova na brani, umesto u Kađenicu ide se u manastir Preobraženje

Aranžman obuhvata

 • prevoz turističkim autobusom na datoj relaciji,
 • obilaske prema programu,
 • Usluge turističkog vodiča/pratioca tokom celog putovanja,
 • Troškove organizacije putovanja.

Aranžman ne obuhvata

 • vožnja katamaranom uz obilazak manastira Nikolje 250 din po osobi,

 • obilazak pećine Kađenica uz pratnju vodiča 150 din po osobi,
 • Individualne troškove,
 • fakultativni ručak u restoranu.

Uslovi plaćanja

30% prilikom rezervacije, ostatak do 15 dana pre puta

Napomena

Molimo Vas da se, pre nego što izvršite uplatu, upoznate sa programom putovanja i opštim uslovima putovanja agencij Galaxy travel, licenca OTP 409/2020 kategorija A 20. Eureka travel je posrednik.
Leave a reply

Name
E-mail
Website


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress
Scroll Up